tiistai 14. lokakuuta 2008

Vee-itutus ja muuta kivaa

No mutta hellou!

Juu, vaikka tähän mennessä on menny suht loistavasti ja mä vaan innostun lisää sitä mukaa kun aika etenee, eihän tätä paikkaa saa liikaa ylistääkään, joten nyt pitää päästä purkamaan pois ne asiat, joita ei todellakaan osata hoitaa täällä, tai jotka vaan yksinkertasesti on niin paljon paremmin meillä pohjoisessa.

No tosta koulujutusta oonkin jo nurissu, täällä siis ei osata hoitaa asioita selkeästi, johdonmukaisesti tai varsinkaan helposti. Ehkä nää täällä rakastaa ylimääräistä työntekoa tai joku ei oo vaan älynnyt koskaan kertoa paikallisille, että tää ei todellakaan ole se ainut tapa hoitaa hommia.
Tänään oli siis mun yliopistoon ilmottautuminen, mutta yllätys yllätys, puuttuu taas joku attestation! Tällä kertaa mun vakuutuksen todistamiseks ei riitä pelkkä kortti, jonka Tapiolasta sain ja jonka olis pitäny riittää, vaan pitää olla kirjallinen selitys siitä, mitä vakuutus korvaa. Jes! Nooh, pirrautin sitten mammalle ja pyysin hakemaan ko. paperin Tapiolasta ja lähettämään mulle. Joten ens viikolla uusi yritys! Josko VIHDOIN pääsis edes yliopistoon virallisesti sisälle! :D

Alors, mittees muuta. Ai nii, ruoka. Sehän se oli! Luulis, että oltaisiin tultu kulinaristiseen maahan, mutta ¡que va! Koulussa on päivittäin jotain uppopaistettua, yleensä kalaa tai kalkkunaa, ja käytännössä joka riivatun kerta ranskalaisia, steack haché:ta (jauhelihapihviä) ja vihreitä papuja (vaihtoehtoisesti herneitä)! Aarrrgh!!! Asuntolan ruokalassa puolestaan ollaan tutustuttu kummallisiin merenelävälasagneen tai kebabkastikkeisiin. Missä ovat esim ne ihanat pastaruoat joihin rakastuin Nizzassa? Tai oikeat kasvikset! Tai perunat, joita ei ole uitettu kaiken mualiman mömmöissä tai rasvassa? Kerran jopa ollaan saatu täällä perus keittettyjä pottuja! Voeh, oottelen innolla reissua Ikeaan, sieltä kuulemma saa lihapullia ja pottumuusia. Kalaa on kans tullu kyllä syötyä aika limittiin saakka, mut on täällä jotain positiivistakin: ateriaan, joka maksaa 2,85, sisältyy alkupala (useimmiten jonnin sortin salaatti), pääruoka (eli liha kasviksineen ja lisukkeineen), leipä juustoineen sekä jälkiruoka. Eli on tullu syötyä myös kaiken maailman suklaamoussea ja vanukkaita. :)

Haha, yks ilta oltiin tyttöjen kanssa syömässä Chapoulassa, ja tarjolla piti olla niitä peruspottuja, mut koska me oltiin suurinpiirtein ekat paikalla, ei potut olleet vielä valmiit. Noh, maksettiin ja mentiin pöytään syömään oottelemaan niitä perunoita, jotka sitten hetken päästä olivat valmiit. Menin sitten kyselemään, että saiskos niitä pottuja nyt, mut eihän se käyny, kun oltiin jo kerran maksettu ja menty syömään. No perkele, mä sitten nappasin lautasen, pyysin sen täyteen pelkkiä perunoita (tyttö tiskilla katto aika pitkään), maksoin sen (1,20 €) ja vein pöytään, jossa sitten jaettiin se tyttöjen kanssa. Että käy se näinkin. Ja saatiinpahan pottuja! :D

Ranskalaiset osaa kyllä ajoittain ärsyttää myös. No siis täähän on jo tuttua, että kun paikallinen kuulee ulkomaalaisen aksentin ranskassa, vaihetaan surkeaan englantiin, vaikka miten sanois että kyllä mä ymmärrän sitä ranskaakin. Argh. Monesti ollaan sitten oltu silleen "je ne parle pas anglais". Ja joskus ne silti vaan jatkaa! :D
Täällä on myös huono tapa kuunnella musiikkia kovaan ääneen, tai siis ääneen ylipäätään. Esim. busseissa ja metroissa saattaa joku älytä laittaa sen ihanan kännykkänsä soittamaan jotain karseeta jumputusta. Täällä on myös ihanan paljon työhönsä (ja varmaan myös elämäänsä) kyllästyneitä ihmisiä, joten heidän asiakasystävällisyytensä voi vain arvata...

Koulun vessat! Ei paperia, ei saippuaa, ei peilejä!  Ja ylipäätään harvassa! Yleensä on otettava paperi etukäteen seinässä olevasta rullasta (mikäli sitä on), mut onneks invavessoissa on melkein aina paperia siellä kopperon sisälläkin (arvatkaa mitä vessaa me käytetään eniten). Saippuaa ei oo toistaseks löytyny kun ruokalan vessasta, ja siellä on jopa peilikin, mut muissa ei tietenkään. Eikä oo mitään, millä kuivata käsiä, ei ees sitä kuivausmasiinaa, mitä ne täällä harrastaa. Kaiken lisäks täällä on ihme tapa pitää sitä vessan ovea auki, siis ei sen kopperon vaan sen mistä tullaan käytävältä sisään. Ja kaikkein älyttömintä on, että niin myös ruokalassa! Ihmiset syö siinä viiden metrin päässä ja vessan ovet on apposen auki. Hullua! Mä oon päättäny protestoida ja VARMASTI suljen sen oven JOKA RIIVATUN KERTA tullessa ja mennessä! Eihän tässä oo mittään järkee!
Ja vessoista puheenollen, täällä ei ole luentojen välissä taukoja, tai siis luento alkaa heti perään kun toinen loppuu, joten pitää vaan toivoa, ettei juonut liikaa nestettä aamulla. :S (Neljä tuntia putkeen... auts!) Monesti myöhästyy jo pelkän koulun sokkeloisuuden takia tai siksi, kun eräs ihana kirjallisuuden lehtori tykkää höpistä vähän ylimääräisiä minuutteja...

No tästä julkisesta liikenteestä narisin jo hieman aiemmin. Se kun lakkaa olemasta puolenyön jälkeen ja herää henkiin vasta aamukuudelta, mut toisaalta täällä alottelutkin alkaa vasta joskus yhentoista kahentoista aikaan, ja baariin/klubiin mennään vasta joskus kahen tienoilla.

Sit mistäs muusta sitä muka kannattais narista, jos ei säästä! Muutenhan tää on helliny meitä aika lailla, mut yöt on kylmät. Aamulla lähtee kouluun suurinpiirtein villasukissa ja kaulaliina kaulassa, ja päivällä puolestaan on ihan toppi- ja sortsikeli. Sitten saa raahata niitä huppareita ja takkeja koko päivän mukana, joihin aamulla varustautu. No toisaalta nyt jotenkin on ehkä tottunu tai jotain, alussa meidän kaikkien hampaat vaan kalis aamuluennoilla, mut nykyään en ota ees takkia tai sitä kaulaliinaa aamuisin mukaan, vaan jonkun pitkähihasen, jonka  sitten otan pois. Eikä öisinkinkään enää verhoudu puoleen vaatevarastosta, vaan riittää ihan peitto. Hmmm, hassua. Ei mun mielestä noi patteritkaan oo vielä lämpimät.
Talojahan ei osata rakentaa täällä. Tai no, taas tätä ranskalaislogiikkaa: rakennetaan ohuet seinät ja yksinkertaset ikkunat, koska halutaan säästää, ja sitten maksetaan maltaita lämmityksestä kun talvella tulee kylmä! Huoh.


Noni, nyt on tää pakollinen osuus ohi. :D Muutenhan menee loistavasti, mitä nyt alan jo kyllästyä tuohon koulunkäyntiin. Voisivat jo alkaa vaikka lakkoilla. :D Hahah. No ei sentään.

Lauantaina oli tää kaupunkisuunnistus, rallye culturel. Meidät jaettiin kymmeneen ryhmään, n. 10 henkee kussakin, ja annettiin tehtäväpaperi käteen. Siihen piti sitten löytää vastauksia kiertelemällä pitkin keskustaa kaiken maailman kirkoissa ja museoissa ja vanhoissa rakennuksissa. Mut ei sillä, hauskaa oli! Ja meidät oli jaettu mahdollisimman sekaisin kansallisuden perusteella, joten mikäs sen parempaa (tosin puolet ryhmästä olikin sitten niitä saksalaisia :D).

Meidän ryhmä

Tehtävän parissa.

Palanen vanhaa kaupunkia.

Tehtäviä. :D

Nyt sitten tuntee taas kourallisen verran enemmän vaihtareita! Ja tapasin yhden eestiläisenkin, Janen. Sen kanssa ollaan hengattu aika lailla, samoin tän Ruotsin tytön Erican. Mentiin uloskin yhdessä lauantaina, me tyttöset, noi tyttöset ja Romain. Ensin istuttiin vaihtarikokoonpanolla iltaa, sitten siitä baariin ja klubille. Muut ei sitten lähteny, mut me kolme, eli mä, Kaisa ja Maarit, lähettiin ettimään sellasta latinalaisamerikkalaisvaikutteista baaria/klubia/tjsp, josta oltiin kuultu, ja löytyhän se viimein pieneltä sivukujalta. Paikan nimi on ElDorado, ja se on vissiin oikeesti ravintola, mut oli siellä tilaa tanssiakin. Semmonen pikkunen tosi tunnelmallinen paikka, jossa soi salsa ja jossa on Etelä-Amerikan maiden lippuja seinillä ja myynnissä meksikolaisia oluita, joita näen vasta ekaa kertaa myynnissä Meksikon ulkopuolella (vähänkö mä olin että HEEEEEIII!!! :D).
Awww, sinne pitää kyllä mennä uudestaan, mut vasta kun edes ne salsan alkeet on hallussa (tänään on mun ja Maaritin eka tunti).

Mut joo, sitten on menny ihan normisti. Ulkosalla viikonloput ja koulussa viikot. Ja onneks nää ranut alkaa jo lämmetä! Ja samoin alkaa lämmetä meidän ruokalan söpö keittiöpoika... Hihih! ;)
Perjantaina mennään Matthieun synttäreille, sit la toivottavasti Andorraan. Ja kuukauden päästä Barcelonaan!

Joten eikun à la prochaine!

Ei kommentteja: